UNDP – modalitățile de finanțare ale campaniilor
01
Organizația care își desfășoară activitățile în peste o sută șapte zeci de țări și regiunii ale lumii beneficiază de o finanțare solidă la nivel internațional. De exemplu, în 2016, bugetul alocat a fost de peste 5, 6 miliarde de dolari, mare parte din această sumă obținându-se pe bază de voluntariat din partea țărilor care contribuie la buget.
Există o sumă care se achită în mod regulat de fiecare stat contributor, dar majoritatea banilor sub forma unor sume care se încadrează de obicei la “la alte sume”. În anul 2017, gradul de colectare a fost de 4, 9 miliarde de dolari, podiumul contributorilor fiind ocupat de Germania, Japonia și SUA, contribuția acestora fiind de aproape 900 de milioane de dolari.
Graficul modului de atragere a sumelor colectate de UNDP pentru inițiativele sale se bazează pe următoarele forme:
02
Omenirea a pășit într-un nou mileniu semnând o Declarație în acest sens, la începutul anului 2000. În acest document se stabileau câteva direcții de evoluție până în anul 2015, unele dintre acele regăsindu-se în actuala Inițiativa UNDP, integrate în unele dintre cele 17 obiective:
- Fonduri Tematice – sumele strânse prin acest mod de colectare au fost cifrate în jurul a 65 de milioane dolari în 2017;
- Fonduri Verticale – până la 858 de milioane de dolari au fost strânși în acest fel;
- Servicii de asistență rambursabile – au avut o valoare de 93 de milioane de dolari în anul 2017;
- Finanțare globală a Națiunilor Unite – 341 de milioane dolari în același an;
- Resurse regulate – a fost colectată o sumă ce a totalizat 612 milioane de dolari;
- Împărțirea costurilor cu guvernele – puțin peste 1 miliard de dolari adunați din această formă de strângere de fonduri;
- Fonduri alocate pe programe și proiecte – peste 1, 9 miliarde de dolari adunați în acest mod.
Raportat la nivelul anului 2017, cele peste 4500 de proiecte dezvoltate pe Națiunile Unite pe întreg Mapamondul au implicat peste 17,700 de persoane angrenate. Toate acestea nu lucrează pentru organizație pe bază de voluntariat, ci sunt plătite.
Banii obținuți din diversele tipuri de colectare sunt direcționați către susținerea celor 17 obiective stabilite pe Agenda 2030. De exemplu, peste 140 de state ale lumii au beneficiat de un buget de 3, 2 miliarde de dolari pentru acțiuni și inițiative dedicate îmbunătățirii climei și protejării mediului înconjurător.
03
Statele lumii care cotizează în mod constant la UNDP
La nivel internațional se poate observa o participare bine proporționată, în care rolurile principale sunt jucate de marile puteri ale lumii (SUA, Germania, Marea Britanie și Japonia). Țările Nordice se numără printre cele mai bune susținătoare ale proiectelor UN, prezența lor an de an în topul celor mai buni contribuabili fiind remarcabilă.
Cu toate acestea, în 2017, de exemplu, Rusia și Franța, s-au situat în partea inferioară a topului contribuabililor. Ambele state au avut contribuții ce nu au depășit 45 de milioane de dolari împreună, în acest sens Franța cotizând cu numai 19 milioane de dolari pentru proiectele derulate de UNDP.
Germania a avut o cotizație de peste 340 de milioane de dolari, în timp ce Japonia a venit cu aproape 300 de milioane dolari. SUA este statul care a contribuit cel mai mult la partea sumelor alocate regulat (aproape 80 de milioane de dolari), dar contribuția la capitolul sumelor alocate voluntar a fost de numai 183 de milioane de dolari.
Nici China, care este de câțiva ani considerată a fi motorul economic al omenirii nu a avut decât o contribuție de aproximativ 30 de milioane de dolari. Cu toate acestea, faptul că există contribuabili care alocă sume importante bugetului UNDP nu este decât un motiv de bucurie pentru țările care beneficiază de acești bani și proiecte.
Categoriile de cheltuieli acoperite de bugetul Programului pentru Dezvoltare UN
Inițiativele, programele și proiectele în care este implicate organizația Națiunilor Unite face ca lista cheltuielilor să fie una extinsă. Printre aceste costuri sunt incluse:
- Asistență la Dezvoltarea unor proiecte pe termen lung și asistență umanitară (se axează pe proiectele legate de sprijin pentru dezastre și alte acțiuni pe termen scurt);
- Cooperare tehnică și operațiuni de menținere a păcii în diverse regiuni ale lumii;
- Activități de localizare geografică la nivel de țară, regional, global și inter-regional.
Națiunile Unite depun toate eforturile pentru a obține cele mai bune rezultate la nivel economic, social, politic și uman. Chiar dacă sumele atrase anual par ridicate, valoarea cheltuielilor este cu mult mai ridicată, așa că necesită o implicare și mai activă din parte tuturor țărilor cu potență financiară. Succesul se poate construi numai prin eforturile conjugate ale tuturor!
Pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă, rămâneți la noi.